Uw winkelwagen is leeg!

Heb je een vraag?
Twijfel je aan jouw keuze?
Aarzel niet en bel ons!

Quinta das Vinhas Aalter

 +32 (0)9 325 04 44
 +32 (0)475 33 91 53

Openingsuren :

Dinsdag: op afspraak
Woensdag & donderdag:
10h00 -12h30 &14h00 - 18h30
Vrijdag: 10h00-18h30
zaterdag: 10h00-18h00
zondag & maandag: gesloten

Wijnen & bubbels

Spanje is van oudsher één van de belangrijkste wijn producerende landen ter wereld. Veel mensen kennen vooral de bijzondere Spaanse wijnen zoals sherry, rioja, cava en moscatel. Spanje kent een controlesysteem voor de kwaliteit van wijn, waarbij de DO-markering (Denominación de Origen) niet alleen de regio van herkomst aangeeft maar grotendeels ook de kwaliteit. Het DO-systeem wordt niet alleen voor wijn gebruikt, maar ook voor andere producten, zoals olijfolie. Voor wijn zijn er tientallen DO's. De allerbeste DO's krijgen de markering DOC, wat staat voor Denominación de Origen Calificada, wat de kwaliteit en goede wijntraditie extra benadrukt. Verdere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden zijn vino de la tierra, vino comarcal en vino de mesa. De laatste aanduiding is voor de goedkopere minder bijzondere wijnsoorten.

De export van Portugese wijnen is sinds de toetreding van Portugal tot de EU gegroeid. Er is sinds de jaren '80 heel wat evolutie op vlak van wetgeving, toegepaste technologie, verbouwingsmethoden, enzovoorts, wat resulteert in een steeds verbeterende kwaliteit. Portugal biedt wijnen uit een lange wijntraditie, gemaakt van inheemse druivenrassen en met toepassing van moderne technieken. In Portugal is circa 250.000 ha wijngebied. Qua wijnproductie staat Portugal op de zevende plaats in Europa.

Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Arragon en de Rioja wordt cava gemaakt. Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: xarello, macabeo en parellada (ofschoon er soms ook andere rassen gebruikt worden, volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional)). Deze methode is te vergelijken met de méthode traditionnelle. Om die reden wordt cava wel eens "Spaanse Champagne" genoemd. Een wet en een toezichthoudende commissie waken sinds november 1991 over de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen. Daarnaast kan cava ook nog een denominació d'origen (oorsprongsbenaming) krijgen, als hij in een welomschreven streek gemaakt wordt.

Espumante, uitgesproken esh-pu-man-te, is de Portugese versie van een mousserende wijn. Espumante is niet alleen in het natte noorden van Vinho Verde geproduceerd maar ook in de zuidelijke regio van Portugal, de Alentejo, bekend om zijn extreme temperaturen en dorre klimaat. De Portugese mousserende wijnen vallen in drie categorieën. Mousserende wijnen uit een opgegeven reeks regio's genoemd, VFQPRD (Vinho Frisante de Qualidade Produzido em Regiao Determinada), wijn geproduceerd onder de DOC of intellectuele-eigendomsrechten indeling, genaamd VQPRD of tafelwijn Espumoso genoemd.

Quinta das Vinhas Aalter - Boomgaard 9 - 9880 Aalter - info@quintadasvinhas.be - T +32.9.325.04.44 - 32.475.33.91.53  

SEO & webdesign Webspice
visa mastercard express paypal